שומרי ראש – מי הם באמת?
אנשים רבים, נוטים לבלבל בין שומרים ושומרי ראש. בלבול זה נוצר במקרים רבים עקב חוסר הבנת ההבדלים שבין תארי המקצוע השונים.
משמעות התפקיד
מאבטחים ושומרים, לרוב ניצבים בעמדה סטאטית ונועדו ליצור חוצץ בין הקהל למתקן עליו בם שומרים (כגון מועדונים, מוסדות חינוך ועוד). כמו כן, לרוב החימוש של המאבטחים יהיה קל למדי ואף עשוי שלא לכלול נשק חם כלל אלא שוקר חשמלי / ספריי גז מדמיע.
שומרי ראש, לעומת זאת, מהווים לא רק חומת מגן בין המאובטח לקהל סביבו, אלא מוכשרים לקריאת השטח וההתרחשויות סביבם לצורך הגנה אקטיבית על המאובטח. ואכן, שומרי ראש תמיד יהיו חמושים בנשק חם, לרבות אקדחים, תתי מקלע ועוד.
בנוסף, בעוד שלמילוי תפקיד השומרים ניתן פעמים רבות להשתמש באנשים בגילאים מבוגרים (תלוי כמובן במתקן המאובטח), שומרי ראש מתחילים את עבודתם בגיל צעיר למדי (לרוב לאחר השירות הצבאי) וממשיכים בו כל עוד הם מסוגלים לעמוד בדרישות התפקיד הגבוהות והמבחנים התקופתיים.
ההכשרה המקצועית
שומרים, עוברים לרוב קורס קצר יחסית, המתמשך על פני מספר ימים עד שבועות ספורים, במהלכו הם לומדים כיצד לבצע את עבודתם ומוכשרים אך ורק לפעולות אותן הם אמורים לבצע במהלך מילוי תפקידם.
להבדיל מהם, שומרי ראש מקצועיים הם תמיד בוגרי יחידות קרביות, אשר עוברים מיונים קפדניים והכשרות לוחמה וכושר מתקדמות ביותר. זאת ועוד, שומרי הראש עוברים בדיקות תקופתיות, אשר נועדו לוודא כי הינם שומרים על כושר נאות ומיומנויות גבוהות בכל התחומים הרלוונטיים להם.
עלויות האבטחה
אין ספק, עלות הכשרתו של שומר ראש מקצועי, הינה גבוהה למדי. זאת לאור ההכשרה הארוכה, הציוד המתקדם וכמובן – הסיכון הגבוה בתחום. על כן, גם עלות העסקתו יקרה. לעומת זאת, שומרים רגילים אינם נדרשים להכשרה מורכבת ותפקידם לרוב איננו בתחומים מסוכנים ועל כן עלות העסקתם נמוכה יחסית.
החשיבות של הבנת הצורך
הבעיה הגדולה בחוסר הבנת ההבדלים בין שני המקצועות השונים, הוא אי ההתאמה של אנשי המקצוע לתפקיד הנדרש. במקרים רבים ניתן לראות שומרים מבוגרים ולא חמושים, אשר מאבטחים אירועים גדולים בהם מתארחים אישי ציבור העשויים להוות מטרה למפגעים, או לחלופין – שומרי ראש מקצועיים אשר עלותם גבוהה מאלו של שומרים רגילים, אשר מאבטחים אירוע שולי שלא לצורך.
לסיכום, בחירה נכונה של איש המקצוע המתאים, עשויה לא רק לחסוך לכם כסף, אלא גם לשמור על חיי אדם.